7 Φεβ 2012

Η βιβλιοθήκη «Μάρω Λοΐζου»




  Η Βιβλιοθήκη «Μάρω Λοΐζου» του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας  με τις προσπάθειες των δασκάλων και με την ευγενική συνεισφορά χορηγών (Εκδοτικοί Οίκοι, Σύλλογοι Γονέων) διαθέτει σήμερα περίπου 3.000 χιλιάδες τίτλους παιδικών και νεανικών βιβλίων. Περιλαμβάνει τίτλους  που βρίσκονται ταξινομημένοι στα ράφια της με βάση το βιβλιοθηκονομικό σύστημα ταξινόμησης Dewey σε πολλές κατηγορίες, όπως ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παραμύθια, διηγήματα, μυθολογία κ.ά. 
 Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 15 χρόνια σε ένα μικρό χώρο στο ισόγειο του Σχολείου. Το 2008 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της και από τότε στεγάζεται σε μια ευρύχωρη και λειτουργική αίθουσα του Σχολείου. Παράλληλα έγινε και η ονοματοδοσία της Βιβλιοθήκης σε εκδήλωση προς τιμήν της Μάρως Λοΐζου, η οποία  έκτοτε φέρει τιμητικά το όνομά της συγγραφέως.
  Στο χώρο της Βιβλιοθήκης λειτουργεί αναγνωστήριο, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα στα βιβλία της να βρουν πολύτιμους αρωγούς για την επίτευξη των στόχων του αναλυτικού προγράμματος ή απλώς να απολαύσουν στο οικείο περιβάλλον της τη χαρά της ανάγνωσης.
 Η βιβλιοθήκη «Μάρω Λοϊζου» λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη, αλλά και ως εφαλτήριο ποικίλων καινοτόμων δράσεων. 
Κάθε χρόνο στην καθιερωμένη από το Σχολείο μας  «Εβδομάδα Βιβλιοφιλίας»:
  •    γίνεται έκθεση βιβλίου 
  •   πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, οι οποίες σχετίζονται με μια θεματική που έχει επιλεγεί από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κατά τον αρχικό προγραμματισμό του σχολικού έτους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι θεματικές: «Μύθοι και θρύλοι του τόπου μας», «Το Παραμύθι», «Το βιβλίο Γνώσης»,  «Διαφορετικότητα», «Φιλία», «Γονεϊκή αγάπη».
  •  επιλέγονται τα κατάλληλα βιβλία που πραγματεύονται τη συγκεκριμένη θεματική, οι μαθητές τα διαβάζουν και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών αναλαμβάνουν δράσεις (συζητήσεις, έρευνες, δραματοποιήσεις, συγγραφές, καλλιτεχνικά δρώμενα, εικονογραφήσεις), οι οποίες παρουσιάζονται κατά την εβδομάδα της «Βιβλιοφιλίας».
  Ετησίως το Σχολείο μας σε ειδική τιμητική εκδήλωση βραβεύει τον «Συγγραφέα της Χρονιάς», η ανάδειξη του οποίου γίνεται μέσα από τις προτιμήσεις των μαθητών. Έως τώρα μεταξύ άλλων έχουν βραβευτεί ή έχουν επισκεφθεί το σχολείο μας οι συγγραφείς: Ζωρζ Σαρή, Αγγελική Βαρελά, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ευγένιος Τριβιζάς, Γαλάτεια Σουρέλη, Χρήστος Μπουλώτης, Άλκη Ζέη, Ελένη Δικαίου, Φίλιππος Μανδηλαράς, Αγγελική Δαρλάση, Μαρία Παπαγιάννη κ.ά. 
 Από τις έως τώρα δράσεις μας με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη «Μάρω Λοΐζου» μπορούμε χαρακτηριστικά να αναφέρουμε:       
     -την ενεργό συμμετοχή ομάδων μαθητών στην καθημερινή λειτουργία της βιβλιοθήκης
     -τη δημιουργία και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων  τη συγγραφή παραμυθιών        και  άλλων κειμένων από τους μαθητές 
    -τη δημιουργία ιστορικού λευκώματος του Σχολείου μας 
    -την ανάληψη καινοτόμων δράσεων που συνεπικουρούνται από τη Βιβλιοθήκη
Ειδικότερα,  τη φετινή σχολική χρονιά:
-το Σχολείο λαμβάνει ήδη μέρος στις σκυταλοδρομίες ανάγνωσης των εκδοτικών οίκων Μεταίχμιο και Ψυχογιός.
-το θεματικό αφιέρωμα της «Εβδομάδας Βιβλιοφιλίας» για τη φετινή χρονιά αφορά την «Ενδοσχολική Βία». Οι μαθητές θα υποδεχθούν συγγραφείς και εικονογράφους λογοτεχνικών έργων που πραγματεύονται το συγκεκριμένο θέμα και θα συζητήσουν μαζί τους. Οι δράσεις τους θα παρουσιαστούν σε ανοικτή εκδήλωση στο χώρο του Σχολείου και θα πλαισιωθούν από εισηγήσεις και ομιλίες παιδοψυχολόγων και παιδαγωγών.
Στόχοι της Βιβλιοθήκης μας παραμένουν πάντα η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές μας, η σύνδεση του βιβλίου με τη σχολική ζωή ως πηγή πληροφόρησης, εμπλουτισμού του μαθήματος, έμπνευσης για ενεργό δράση και δημιουργία, αλλά και ως αρωγού στην επίλυση προβλημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου