27 Μαρ 2012

Δ΄ Τάξη

Τα παιδιά της Δ΄ Τάξης αρθρογραφούν  διατυπώνοντας γραπτά τις σκέψεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς  τους πάνω σε επίκαιρα θέματα που τους ενδιαφέρουν.


                              Σχολική  Βία :  Συμβαίνει ...στο προαύλιο του σχολείου
                               
Τα τελευταία χρόνια η σχολική βία είναι ένα συχνό φαινόμενο στις αυλές των σχολείων  και η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Μια συνηθισμένη μορφή βίας είναι η σωματική που έχει να κάνει με το ξύλο δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας σπρωξίματα, κλωτσιές, σφαλιάρες, γροθιές  που χρησιμοποιούν κάποιοι συμμαθητές μας για να μας δείξουν το πόσο δυνατοί είναι!  Άραγε είναι...; 
Ακόμη πιο γνωστή μορφή βίας είναι η λεκτική βία η οποία συνοδεύεται με βρισιές και προσβλητικά λόγια με στόχο να μειώσουν ψυχολογικά τον μαθητή στον οποίο απευθύνονται. 'Ετσι η σωματική και η λεκτική βία οδηγούν στην ψυχολογική βία, όπου το θύμα της νιώθει έντονη πίεση και εκφοβισμό.
Κι ας μην ξεχνάμε και  τον νέο τρόπο σχολικής βίας - το γνωστό cuber bullying- όπου προσωπικές στιγμές, φωτογραφίες, βίντεο αναρτώνται στο διαδίκτυο χωρίς την έγκριση του παιδιού που πρόκειται να εκτεθεί.
Δυστυχώς, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες σχολικής βίας στο προαύλιο του σχολείου. Ας σταματήσουμε όμως να την δεχόμαστε βουβοί... Να την καταδικάσουμε και να την καταγγείλουμε !
                                                                                         
                                                                                             Μελίνα  Κοντοσφύρη

Πώς θα ένιωθες εσύ αν πέντε αγόρια σε κύκλωναν και όλα μαζί άρχιζαν να σε βρίζουν και να σε χτυπούν; Απαίσια φαντάζομαι... Κι όμως έτσι νιώθουν καθημερινά πολλά παιδιά σε όλα τα διαλείμματα, σε όλες τις αυλές των σχολείων. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως όλα ξεκινούν από την οικογένεια; Υπάρχουν γονείς που δεν ασχολούνται με τα παιδιά τους. Άλλες φορές τα χτυπούν και τα κακοποιούν οι ίδιοι οι γονείς. Και όπως μου λέει η γιαγιά μου, "ό,τι παίρνεις, δίνεις". Δέχεσαι βία, σκορπάς βία απλόχερα στους άλλους. Μήπως όμως φταίει και η τηλεόραση με τις σκηνές βίας που δείχνει ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν στον υπολογιστή; 
Όλα αυτά οδηγούν στη βία  και στην επιθετικότητα των παιδιών και μάλιστα τη μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία.
                                                                                              Λαζαρίδη   Μαρία

Η βία στα σχολεία είναι κάτι που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται πια και η ζωή των μαθητών. Αυτό το φαινόμενο είναι συνηθισμένο μεταξύ των αγοριών, όμως θύματα έχουν υπάρξει και κορίτσια. Συχνά χρησιμοποιείται και η λεκτική βία όμως η σωματική βία είναι χειρότερη και καταλήγει πολλές φορές σε τραυματισμούς.
Τα παιδιά που είναι θύματα της σχολικής βίας δεν μπορούν να χαρούν το διάλειμμά τους. Οι μεγάλοι και οι δάσκαλοι δεν κάνουν τίποτα, όταν τα παιδιά τους λένε τα παράπονά τους. Πιστεύουν ότι τα παιδιά υπερβάλλουν και συχνά οι θύτες λένε ψέματα για το γεγονός.
Τα παιδιά που δεν έχουν βιώσει ποτέ τους αυτή τη βία, δεν ξέρουν πόσο υποφέρουν τα παιδιά- θύματα της βίας που αντιμετωπίζουν στο σχολείο τους.
                                                                                             
                                                                                               Καμπάνη  Κατερίνα

Κινητό τηλέφωνο και παιδί     

Πέστε μου, ποιο παιδί δεν έχει ακούσει για τις βλαβερές συνέπειες που έχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου, ιδίως για μας τα μικρά παιδιά.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εμείς τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε καθόλου κινητά. Κι αυτό γιατί το κρανίο μας είναι πολύ λεπτό σ' αυτήν την ηλικία και αν ερχόμαστε σε επαφή με το κινητό, η ακτινοβολία του θα εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξή μας. Εγώ ξέρετε τι πιστεύω; Πως στην πραγματικότητα δεν τα έχουμε ανάγκη τα κινητά τηλέφωνα. Οι γονείς μας γνωρίζουν κάθε στιγμή που βρισκόμαστε, που παίζουμε και ποιοι είναι οι φίλοι μας. Όταν είμαστε στο σχολείο, πάλι μπορούμε να επικοινωνούμε με τους γονείς μας χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άρα, μήπως θα πρέπει να περιμένουμε να μεγαλώσουμε για να το χρησιμοποιήσουμε με περισσότερη ασφάλεια; Νομίζω πως ναι...
Ας χαρούμε ως τότε το παιχνίδι κι ας αφήσουμε τους "μεγάλους" να χρησιμοποιούν το κινητό για τις δουλειές τους.

                                                                                                Ελευθεριάδη  Όλγα                

Διαδίκτυο και παιδί

Διαδίκτυο ή πιο συχνά internet: ένα επίτευγμα της σύχρονης τεχνολογίας για τον άνθρωπο. 'Ενα τεράστιο παράθυρο στον κόσμο. Το διαδίκτυο μας προσφέρει πρώτα από όλα ενημέρωση και ψυχαγωγία, μας ταξιδεύει γρήγορα όπου θέλουμε και όποια ώρα θέλουμε.
 Ειδικότερα μέσα από τους ιστούς κοινωνικής δικτύωσης - facebook, twiter, msn, skype κ.ά- μπορείς να επικοινωνείς γραπτά, με εικόνα και ήχο με όποιον εσύ θέλεις, όπου κι αν βρίσκεται. Εδώ ακριβώς κρύβεται και η μεγαλύτερη παγίδα για μας τα παιδιά. Δεν ξέρουμε ποιος είναι πίσω από την οθόνη  και τι σκοπούς έχει για μας. Αλλά ακόμη κι αν τον γνωρίζουμε και δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο και μόνο που καθόμαστε όλη μέρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή χάνουμε τη ζωντανή επαφή μας με την οικογένειά μας, τους φίλους μας.
Ζούμε μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα, χάνοντας την ίδια τη ζωή.

                                                                                                      Εγγλέζου   Ευγενία

Επιτέλους!  Ανακύκλωση στην πόλη μας

Το ξέρατε αυτό; Η Ανακύκλωση ήρθε και στην πόλη μας! Περίπου τριάντα με πενήντα κάδοι μας περιμένουν να τους γεμίσουμε με χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο.Ο δήμος μάς  μοίρασε σακούλες ανακύκλωσης για να πάρουμε μέρος στην ανακύκλωση. Κάδους θα δεις παντού, μα παντού. Και είναι γεμάτοι!
Με βάση τους κανόνες της ανακύκλωσης, τα πλαστικά πρέπει να πλένονται, τα χαρτιά να μην είναι βρεγμένα. Για να ανακυκλώσουμε με ασφάλεια, είναι καλύτερο, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε να έχουν το σήμα της ανακύκλωσης. Υπάρχουν κάδοι που μπορούμε να ανακυκλώσουμε ακόμη και ηλεκτρικές συσκευές από μίξερ μέχρι και ηλεκτρικές σκούπες.
Εγώ ανακυκλώνω! Εσύ ακόμη το σκέφτεσαι;

                                                                                          Βάκρου  Κωνσταντίνα


Έχεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές; Ανακύκλωσέ τες!

Όλοι πια ξέρουμε τι σημαίνει ανακύκλωση. Ποιος τώρα πια δεν ανακυκλώνει χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο; Νομίζω αν όχι όλοι, οι πιο πολλοί. Τώρα, μάθε πως μπορείς να ανακυκλώσεις και τις παλιές ηλεκτρικές σου συσκευές, τα ηλεκρονικά παιχνίδια που έχουν χαλάσει ή τα έχεις βαρεθεί, μπαταρίες, ακόμη και κινητά ή ασύρατα τηλέφωνα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι , για παράδειγμα πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών, που δέχονται τέτοιες συσκευές.
Κάνοντας ανακύκλωση νιώθεις τη χαρά και την ικανοποίηση ότι συμμετέχεις κι εσύ στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

                                                                                            Πατσόπουλος  Νίκος


Διεθνές Ράλλυ "Ακρόπολις", το Ράλλυ των Θεών      

Το ράλλυ  "Ακρόπολις" είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτου. Ξεκίνησε να διοργανώνεται από την ΕΛΠΑ το 1951 και πλέον αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (W.R.C) .
Θεωρείται από τα πιο απαιτητικά και ανταγωνιστικά ράλλυ του Πρωταθλήματος. Ο Ευρωπαϊκός τύπος το έχει ονομάσει "το καλύτερο", αφού είναι από τους πιο δύσκολους και ενδιαφέροντες αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα 3.500 χμ  περίπου της διαδρομής του πάνω σε  άσφαλτο, χωματόδρομο και δύσβατους δρόμους που μόλις ξεχωρίζουν, του χάρισαν τη φήμη του σκληρού. Είναι το ράλλυ που δοκιμάζεται η αντοχή και η ταχύτητα, η επιδεξιότητα και το αγωνιστικό πνεύμα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δουλέψει στα 58 χρόνια της ζωής του, για να το ανεβάσουν στην πρώτη θέση. Σήμερα πρέπει να είναι περήφανοι για το έργο τους.
Το  Ράλλυ "Ακρόπολις" ψηφίστηκε ως το καλύτερο ράλλυ για το "2005"! Και θέλω  να πιστέψετε πως δεν είναι μόνο ένας αγώνας αυτοκινήτων που προβάλλει τα θετικά  χώρας μας, αλλά είναι μια τοποθέτηση, μια ιδέα, ένα πιστεύω για όσους συμμετέχουν.
                                                                                    Μουστεράκης  Μανώλης

Ο μυστηριώδης κατσικοφονιάς

Chupacabras.JPGΣτο Ruerto Riko συμβαίνουν παράξενα πράγματα! Αφανίζονται κατά μυστήριο τρόπο οικόσιτα ζώα. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι η αιτία είναι ένα μυστηριώδες ζώο που το λένε "El hupacabra" ή στη γλώσσα μας κατσικοφονιάς.
Με τα χρόνια οι εξαφανίσεις ζώων έγιναν όλο και περισσότερες και το θέμα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στον τύπο. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είχαν δει το μυστηριώδες τέρας, το οποίο είχε ύψος 1-1,20 μ., μεγάλα μάτια και μεγάλους κυνόδοντες. Κάποιοι άλλοι το περιγράφουν σαν περίεργο καγκουρό ή σαν ένα γκρι σκυλί που περπατά στα πίσω πόδια. Αν και το είχαν δει πολλοί ντόπιοι κανένας δε κατάφεραν να δώσουν  αποδείξεις που να αποδεικνύουν την ύπαρξή του. Για τους επιστήμονες αυτό το ζώο δεν υπάρχει παρά μόνο στην φαντασία των ανθρώπων και γι' αυτό οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού την αιτία του αφανισμού των κατοικίδιων ζώων τους.

                                                                                                  Πολίτης Αναστάσης



Τα πασχαλινά έθιμα και η σημασία τους...

Όλοι μας τις ημέρες του Πάσχα βάφουμε κόκκινα τα αυγά, φτιάχνουμε τσουρέκια και κουλουράκια. Το βράδυ μάλιστα του Μ. Σαββάτου πηγαίνουμε στην εκκλησία με την λαμπάδα μας για να πάρουμε το Άγιο Φως , ενώ την ώρα της Ανάστασης οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ο ουρανός γίνεται πολύχρωμος από τα πυροτεχνήματα.
'Οσο για την άλλη μέρα του Πάσχα...
Και ποιος δεν  περιμένει την ώρα που θα δοκιμάσει το λαχταριστό σουβλιστό αρνί! Αφήστε που όλη μέρα τσουγκρίζουμε  κόκκινα αυγά. Έχετε όμως αναλογιστεί τι συμβολίζουν όλα αυτά που κάθε χρόνο κάνουμε τις Άγιες μέρες του Πάσχα; Ας μάθουμε λοιπόν... 'Ετσι, για να ξέρουμε όχι μόνο τι πρέπει να κάνουμε αλλά και γιατί το κάνουμε.


Τα κόκκινα αυγά : Το αυγό είναι σύμβολο της δημιουργίας, της γέννησης της ζωής. Το κόκκινο χρώμα του συμβολίζει το αίμα της θυσίας του Ιησού.

Η λαμπάδα  : Είναι ελληνικό σύμβολο και συμβολίζει το φως του Χριστού. Με τη λαμπάδα του Πάσχα οι Χριστιανοί μεταφέρουν το Άγιο Φως της Ανάστασης του Χριστού στα σπίτια τους και μαζί με αυτό τη Χάρη, την  Ευλογία και την Αγάπη Του.

Οι Καμπάνες : Συμβολίζουν τη διαδόση του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης  του Χριστού.

Τα λαγουδάκια :  Αποτελεί ξένο έθιμο και σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση οι λαγοί συμβολίζουν τη γονιμότητα. Από τη στιγμή που το Πάσχα γιορτάζεται την Άνοιξη που η φύση αναγεννάται, οι λαγοί συνδέθηκαν αναπόφευκτα με τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή.

Το σουβλιστό αρνί : Γνωστότατο ελληνικό έθιμο του Πάσχα. Το αρνί συμβολίζει τον Χριστό που με τη Σταύρωσή του θυσιάστηκε για χάρη των ανθρώπων.

Το τσουρέκι :   Συμβολίζει το πασχαλινό ψωμί, τη Λαμπροκουλούρα, που φέρνει στο σπίτι δύναμη, τύχη και ευλογία.

                                                                                Κοντογιάννη Αντωνία   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου